Ghid pentru investiții în criptomonede: ce să faci pentru a nu pierde banii, așa cum au pățit mulți visători

de: Mădălina Bahrim
01 12. 2022

Criptomonedele traversează poate cea mai dificilă perioadă de la apariția lor și până în prezent. Falimente, devalorizări masive, țepe – toate sunt aproape la ordinea zilei, dar cu toate acestea domeniul de activitate rămâne destul de atractiv pentru investitorii de ocazie, chiar și din România.

Într-o țară săracă, iluzia îmbogățirii rapide și peste noapte se vinde cel mai bine, iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care activele cripto se bucură de o popularitate atât de mare printre conaționalii noștri.

Totuși, dacă te bate gândul să investești și tu sau dacă deja ai făcut-o, analizează-ți puțin comportamentul, gândurile, ia în calcul riscurile și gândește-te, măcar de acum încolo, de două ori înainte de a te juca cu banii tăi, fiindcă pericolele sunt foarte mari.

Nu e nevoie să ne crezi pe noi pe cuvânt. Chiar Autoritatea de Supraveghere Financiară trage un semnal de alarmă cu privire la investițiile în active criptografice și subliniază faptul că oamenii riscă foarte mult, atunci când aleg această modalitate pentru a-și spori banii. Mai degrabă se pot alege faliți, pot pierde și ce aveau deja!

La ce să fii atent, de fapt, când vrei să bagi bani în criptomonede

„Decuplarea piețelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative și conduce la creșterea riscului sistemic. Un astfel de exemplu este piața de criptomonede care a fost zdruncinată de un val de scăderi în primul trimestru din 2022.

Principalele criptomonede au avut o evoluție similară unei bule speculative, înregistrând o creștere rapidă de peste 3 deviații standard, urmată de o scădere rapidă din trimestrul al treilea din 2021 până în prezent.”, subliniază analiștii.

Pe lângă faptul că activele sunt volatile, deci valoarea lor poate oscila puternic, peste noapte, trebuie să iei în calcul și riscul (foarte prezent), de a cădea victima unei fraude sau unei înșelăciuni.

De asemenea, activele nu sunt reglementate, joci pe principiul „totul sau nimic”, ceea ce înseamnă că în caz de faliment al unei mari companii, nu primești o anumită sumă de bani garantată, așa cum e în cazul băncilor, de exemplu. Nu primești nimic, pierzi tot! Să nu uităm de atacurile cibernetice – un alt risc căruia te expui și la care trebuie să fii atent, să ți-l asumi încă de la început.